Minivoetbal
Minivoetbal is een voetbalvariant die gespeeld wordt in een sporthal en het is ontstaan op de pleintjes.
Pas in 1968 werd de eerste competitie opgericht. Het minivoetbal kende sindsdien een enorme groei. Bij een steeds maar groeiende sport hoort ook een steeds groter wordende overkoepelende federatie. Het minivoetbal werd eerst gespeeld onder de wimpel van de NOMB, die later de VMF (Vlaamse Minivoetbalfederatie) werd. In 2002 waren er ongeveer 10.000 spelende leden.
Iedere wedstrijd staat onder leiding van een officiële scheidsrechter. De karakteristieke kleine doeltjes zijn 2,5 meter breed en 1 meter hoog. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen is deze balsport heel populair. Daarnaast zijn er ieder zomerweekend weer vele populaire minivoetbaltoernooien (vooral in de open lucht) die de sport nog populairder maken.
De meest opvallende spelregels:
- 5 tegen 5 gespeeld in een tijdsbestek van 4 x 13 minuten.
- De spelers mogen de bal niet met de handen aanraken.
- Er is geen sprake van een keeper, er wordt gespeeld met 5 spelers
- De bal wordt ingetrapt in plaats van ingeworpen.
- Elk fysiek contact is verboden.
- Een duel aangaan in de rug van een tegenstander is niet toegestaan.
- Wanneer een speler twee gele kaarten krijgt in dezelfde wedstrijd, wordt hij uitgesloten voor de rest van de wedstrijd, maar mag hij wel vervangen worden. In het minivoetbal staat twee maal geel dus niet gelijk aan een rode kaart.
- Een hoekschop wordt niet direct genomen. Er wordt gewacht tot wanneer de ploeg 4 hoekschoppen heeft bijeen gevoetbald waarna ze een schepcorner mogen nemen. Tijdens een schepcorner moet een speler de bal vanop het cornerbalpunt op de doellijn, de bal omhoog scheppen naar zijn ploegmaat, die achter de strafschoplijn staat op 5 meter van het doel. De speler achter de strafschoplijn moet de bal in het lege doeltje koppen zonder daarbij de strafschoplijn te overschrijden.
Vind hier de voetbalpret in jouw buurt
>>> Bekijk voetbaldagen per provincie <<<
Ook veel gelezen:
Boardingvoetbal
Vergelijk alle aanbieders van voetbalkampen