Zaalvoetbal

Zaalvoetbal is een variant van het voetballen, welke gespeeld wordt in de zaal en heeft als bijnaam futsal. Deze benaming is afgeleid van de Spaanse woorden 'futbol' (voetbal) en 'sala' (zaal). Het is ontstaan in de jaren 30 in Argentinië en waaide over naar Nederland in de jaren 60. Futsal wordt gespeeld in een sporthal met een plofbal. Dit is een bal die nauwelijks stuitert. 

Het eerste officiële FIFA Wereldkampioenschap Futsal was in 1989 in Nederland. Nederland verloor de finale van Brazilië dat ook de WK's van 1992 (Hongkong) en 1996 (Spanje) wist te winnen. In 1997 is het eerste officieus EK in Spanje en in 1999 is het eerste EK dan officieel, wederom in Spanje. Vergeleken met andere landen zijn de zaalvoetballers die in de top spelen in de Nederlandse competitie semi-profs. De meeste jongens werken naast het zaalvoetballen en sommige spelen daarnaast veldvoetbal.
In Spanje bijvoorbeeld zijn de zaalvoetballers full profs en mogen ze niet op het veld voetballen. Een hele bekende zaalvoetballer en volgens velen de beste zaalvoetballer ter wereld is de Braziliaan Falcão.

De spelregels:

  • Er wordt 2x 25 minuten gespeeld
  • Er is geen buitenspelregel
  • Intrappen in plaats van ingooien
  • 2 keer terugspelen op de keeper is niet toegestaan (tenzij je over de middelijn bent geweest, de tegenstander de bal heeft gehad of de bal uit is geweest.)
  • De keeper mag de bal maar 4 seconden in zijn bezit hebben anders volgt er een vrije trap voor de tegenstander
  • Minder fysiek contact (alhoewel ze in de top met scheenbeschermers spelen en slidings maken)
  • Een gele kaart betekent dat de speler een tijdstraf van maximaal 2 minuten krijgt. Tijdens die 2 minuten speelt het betreffende team in ondertal, tenzij het team dat in overtal is scoort, dan mag het team dat in ondertal is het team met 1 speler aanvullen;
  • Een rode kaart heeft dezelfde gevolgen als de gele kaart, echter de tijdstraf is maximaal 5 minuten en de speler die de rode kaart getoond krijgt wordt definitief verwijderd. Ook moet hij de zaal verlaten. Het team wordt pas weer met een speler aangevuld wanneer de 5 minuten voorbij zijn of het team dat in overtal speelt scoort.
  • Er zijn zeven wisselspelers toegestaan en er mag onbeperkt gewisseld worden.
  • Vrije trappen hoeven niet genomen te worden na een fluitsignaal van de scheidsrechter, maar behoeven binnen 4 seconden genomen te worden. Uitzonderingen hierop zijn strafschoppen en andere situaties waarin de scheidsrechter aangeeft dat een bal nog niet genomen mag worden
  • Bij een 6e overtreding krijgt de tegenstander een 10 meter trap (alleen in de hogere divisies)
 
Zie hier enkele tricks van de baltovenaar Falcão

 


>>> Bekijk voetbaldagen per provincie <<<

Ook veel gelezen:
Vergelijk alle aanbieders van voetbalkampen
Straatvoetbal